Däckbyte

Med en garagedomkraft och hjulmutterdragare så går det betydligt lättare att byta däck. Ändamålsenliga verktyg i god kvalitet underlättar alla underhållsarbeten och reparationer på bilen.

Det finns olika alternativ att välja på när det börjar att bli dag med däckbyte. Man kan lämna bort det till en firma som byter däcken eller så kan man göra det själv. Vissa firmor kan förutom själva däckbytet även erbjuda förvaring av däcken till nästa säsong för en rimlig penning. Vilket kan vara ett bra alternativ om man inte har utrymme att förvara däcken.

Om du byter däcken själv så är det viktigt att först och främst tänka på säkerheten. Se till att du har lagt i växeln och dragit åt handbromsen. Har du en bil med automatlåda så lägger du i parkeringsläget och drar åt handbromsen. Det är viktigt att bilen står på ett hårt och plant underlag så att domkraften inte sjunker ned eller vrider sig.  Använd helst en garagedomkraft. Har du svårt att hitta bilens lyftpunkter så kan du finna dem i bilens instruktionsbok. Lossa på bultarna innan du hissar upp bilen. Numera finns det tryckluftsdrivna muttermaskiner och hjulmutterdragare att använda sig av. Visserligen så kan man använda ett fälgkors men det kräver både styrka och tålamod eftersom det inte är alltför ovanligt att bultarna sitter fast ordentligt.

När det är dags att dra fast det nya däcket så är det bra att först rengöra och olja in bultarna. Det är enbart bultens gänga som ska smörjas, det är viktigt att det  inte kommer fett mellan bultens skalle och fälgen. Eftersom däcket då inte kan dras åt ordentlig och riskerar att lossna. Aluminiumpasta är en typ av de  fett-typer som man brukar använda sig av för smörjning av bultarna.

Markera de däck som du tagit bort så att du vet exakt var de har suttit, på så sätt kan du sätta fast dem på samma ställe nästa år. De är viktigt att tänka på eftersom många av dagens däck har en bestämd rotationsriktning. Innan du lägger undan däcken för vinterförvaring så är det bra att tvätta dem ordentligt med avfettningsmedel, fälgrengöring och bilschampo. Förvara sedan däcken liggande eller hängande, i ett utrymme som kan hålla en sval och jämn temperatur.

Enligt lag så ska vinterdäck användas från den 1 december till den 31 mars vid vinterväglag. Som vinterlag räknas is, snö, frost eller snömodd på vägbanan. Mellan 15 april och första oktober får man inte använda dubbdäck, såvida man inte har speciella skäl. Motormännen avråder starkt från att använda dubbfria däck hela året.