Service

Om du äger en bil så är det inte bara viktigt att du vet hur man kör den utan även hur man tar hand om den för att den ska hållas i gott skick. En bil behöver servas med jämna mellanrum för att vara i körskick.

bil-serviceEn del saker måste åtgärdas på grund av skador medan andra saker är sådana saker som bör servas eller bytas ut med jämna mellanrum för att de helt enkelt slits ut. För att din bil ska fungera bra behöver du följa de angivna serviceintervallerna på en del bildelar. Exempel på sådana saker som bör göras med jämna mellanrum är byte av oljefilter och motorolja, byte av luftfilter, byte av tändstift, byte av kamrem samt byte av vattenpump.  Beroende på vilken typ av bil du har kan intervallerna variera en aning, ta reda på när din bil behöver service så att du inte plötsligt stöter på oväntade problem. Många företag idag erbjuder en tjänst på deras sida där du enkelt kan knappa in registreringsnumret på bilen och därefter vilken reservdel du söker och därefter få upp just rätt reservdel till din bil. Sådant som du kan åtgärda på egen hand är till exempel byte av däck, olje- och filterbyte samt byte av tändstift och däck.   När det kommer till mer avancerade reparationer samt kontrollering och åtgärdande av sådant som bromsar är det däremot bäst att föra bilen till en verkstad för att få professionell hjälp av en mekaniker.

Att kunna sköta enklare underhållsarbeten på egen hand på sin bil kan vara väldigt bra och lönsamt i längden. Det är inte billigt att ta bilen till en verkstad och du får ofta räkna med att lägga ut ett par tusenlappar för servicen. Priserna i landet varierar en hel del och för dig som bor i Stockholm kan servicepriserna vara över 2000 kr dyrare än vad den är på andra orter. En jämförelse på servicepriser av en Peugeot 206 1,4 – 6000 mil runt om i landet visade på stora variationer. Billigast service fann man i Östersund där priset var 3377 kr medan priset i Stockholm låg på fem och ett halvt tusen kronor.