Speedway

Speedway är en motorsport där deltagarna tävlar med en speciell typ av motorcykel. I Europa körs tävlingarna främst på doserade rundbanor, men om banan endast byggs upp tillfälligt kan den vara odoserad. Banans underlag är oftast grus som blandats med lera eller lerskiffer.

Speedwaytävlingar körs på 300 till 400 meter långa rundbanor. Vanligtvis startar fyra förare samtidigt, men i speciella tävlingar kan upp till sex förare tävla samtidigt. En professionell speedwaymatch körs mellan två olika lag som båda består utav sju förare vardera. Den sjätte samt den sjunde föraren är reserver. De lag som är hemmalag har på sig röd och blå huva medan bortalaget bär vit och gul. En lagmatch i speedway består av fjorton heat. Heaten körs i fyra vänstervarv och endast två förare från båda lagen tävlar per heat. Vinnaren av heatet får tre poäng, tvåan får två poäng, trean ett och fyran noll. Om två förare från ett och samma lag placerar sig på första och andra plats kallar man det en ”femetta”, då de får fem poäng och motståndarlaget endast får ett.

VM i speedway har körts sedan 1936 då det första världsmästerskapet anordnades på Wembley i London. Vinnaren var då australiensaren Lionel Van Praag och därefter har vi fått se ett flertal duktiga förare på vinnarpallen. År 1995 ersatte man VM i speedway med FIM Speedway Grand Prix som numera fungerar som sportens världsmästerskapstävling. Idag finns det finns tre stora speedwayligor och en av dem körs i Sverige. De andra två körs i England och Polen.

Sverige har under de senaste 60 åren bidragit med riktiga stjärnskott inom sporten och fem svenska förare har genom tiderna blivit världsmästare. Dessa fem förare är Tony Rickardsson, Per Jonsson, Anders Michanek, Björn Knutsson och Ove Fundin. Totalt har Sverige tagit hem 14 världsmästerskap och är därmed tillsammans med Danmark de land som vunnit VM i speedway flest gånger.

De senaste åren har vinnarna dock kommit från USA, Australien och Storbritannien. De mest tippade förarna för säsongens, om man ska gå efter Betsafe, en av Sveriges största spelsajter, är britten Tai Woffinden och australiensarna Chris Holder och Darcy Ward.